måndag 19 september 2011

Photoshopskolan, del 2


I PhotoshopSkolan del 2 så kommer jag gå igenom hur man 
  • Använder sig utav nivåer för att reglera spelet mellan ljus och mörker i sitt foto.

Alla mina guider i photoshop görs på ett engelsktspråkigt Adobe Photoshop CS5, men de funkar rätt bra även på tidigare program. Kortkommandona som jag kommer att nämna är för Windows men ofta går det bara att byta ut ctrl mot kringla om man använder Mac.

Så om du börjar med att öppna det foto som du vill börja arbeta med
för att göra detta går du in på file och sedan open i menyraden eller använder dig utav kortkommandot Ctrl+O

Nu ska jag bekanta dig med verktyget levels eller nivåer som det heter på svenska. 
Du börjar med att föra muspekaren till menyraden och trycker sedan på Image >> Adjustment >> Levels...
Eller använder dig utav kortkommandot Ctrl+L


När du tryckt på Levels... så kommer en ruta upp där du kan förstärka det ljusa och det mörka i ditt foto, alltså reglera kontrasten mellan ljus och mörker.


Bilden ovanför visar rutan som kommer upp då du tryckt på levels. Vi ska fokusera på det mest grundläggande, alltså att reglera kontrasten mellan det ljusa och det mörka i ditt foto. Som du kan se är det ett reglage i rutan. Jag har gjort pilar för att på ett enklare sätt visa för dig vad de olika reglagen gör. 

Till vänster så finns det en liten svart triangel som du kan dra i åt höger och när du gör det så förstärker du det mörka i ditt foto. Om du sedan vill förstärka det ljusa i ditt foto så drar du i den vita triangeln längst till höger i reglaget och drar den åt vänster. När du sedan gjort det så har du ökat kontrasten mellan det mörka och det ljusa i ditt foto. 
Om du dessutom vill göra hela fotot ljusare eller mörkare så kan du använda dig utav den lilla gråa triangeln som sitter i mitten utav reglaget. Nu är det bara att testa dig fram efter ditt tycke och smak. När du är klar trycker du på OK.

Nu kan du använda dig utav de mest grundläggande funktionerna i verktyget levels eller nivåer som det heter om du har ett Photoshop på svenska. Hoppas att denna guide var tydlig och har du några frågor, synpunkter eller önskemål på kommande guider så får du mer än gärna maila mig på kajsa@kavatikvadrat.se

Och just det, om ni gillar mina guider så får ni gärna dela dem vidare.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar